29 d’octubre de 2010

La Castanyada

La tardor és sinònim de fulles seques caigudes dels arbres i … castanyes! Aquest és el fruit típic d’aquesta època i, tot i que es poden menjar durant tota la temporada, hi ha una nit que no poden faltar: la nit del 31 d'octubre, el Dia de la Castanyada

Els orígens d’aquesta festa estan molt lligats al dia de Tot Sants (l'1 de novembre).
Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts. Les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte per recordar els difunts, amb una actitud molt seriosa i respectuosa.

Amb la tardor arribava el fred i el menjar s’adaptava a les necessitats.
Les castanyeres surtien als carrers de tots els pobles, viles i ciutats; a les seves parades començaven a torrar les castanyes, sempre acompanyades pels moniatos, el segon ingredient principal d’aquesta celebració. Qui no recorda a les castanyeres de quan érem petits? Els nostres fills tenen o tindran una imatge molt allunyada dels records dels seus pares: normalment eren senyores grans, tapades amb un mocador al cap i amb faldilles llargues. Mentre torraven les castanyes, amb el fred que feia, aprofitaven per escalfar-se les mans.

I aquesta també és la nit dels panellets.
Aquests també tenen una relació amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d'ofrena que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l’àpat que es feia després de la mort d’ algú de la família.

Avui en dia, la castanyada és una festa en la que amics i familiars es troben per passar-s’ho bé i fer sopar que per postres tindrà castanyes i moniatos, i evidentment també panellets.

[Text adaptat ]

Aquí tens algunes activitats per fer...


2 comentaris:

 1. Ramona29/10/10

  Inma perdona por lo torpes que somos pero es que no damos para mas, y con nuestra edad no podemos acer mucho mas espero que nos perdones gracias saludo de Ramona

  ResponElimina
 2. fuensanta6/11/10

  La tardor es octoño es una estación de año muy bonita por tatos colores de ojas de arboles en los campos. Es precioso ir a la montaña y ver tanta variacion de colorido en los arboles.
  ¿Que paz y que relajamiento da la montaña?

  ResponElimina

En aquest espai podeu escriure els vostres comentaris.
Si us plau indiqueu el vostre nom. Gràcies.