7 de març de 2004

Què en penseu? Què opineu?El primer Dia de la Dona va ser organitzat als Estats Units el 1908 per les socialistes nord-americanes. Reivindicaven el dret al vot.
La Segona Conferència de Dones Socialistes celebrada a Copenhaguen el 1910 va establir el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Clara Zetkin i Kathy Duncker van ser les promotores d'aquesta proposta. Defensaven el sufragi universal femení, la pau i la llibertat per a les dones.
El 8 de març de 1917, les dones russes van sortir al carrer en demanda d'aliments i pel retorn dels soldats.

Hi ha hagut dues lluites de les dones que es van acabar fusionant: una contra l'explotació industrial femenina i una altra per l'obtenció dels drets de la dona, especialment el dret al vot. Les dones socialistes van intentar unir ambdues lluites. Les dones de classe mitja i alta es van concentrar en la lluita pel vot.

Les Nacions Unides van oficialitzar el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona l'any 1976, després que a diversos països se celebressin anualment marxes i manifestacions per commemorar aquesta data.

[Font: http://www.xtec.es/iesdecelra/carpeta/calendari/2002/2002.htm

El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també.
A la página web de l'Institut Català de la Dona de la Generalitat, podeu trobar més informació sobre els origens històrics d'aquesta diada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest espai podeu escriure els vostres comentaris.
Si us plau indiqueu el vostre nom. Gràcies.